Thursday, January 12, 2006

Det är inte bara roligt

Av det jag har skrivit så är det kanske lätt att tro att det bara är kul jämt i Moskva. För det mesta är det bara soft, askul och galet. Ibland blir man dock så fruktansvärt irriterad på vissa grejer. Tänkte upplysa om vissa centrala irritationer för att ge en objektiv bild av Moskva.

Smågrejer som irriterar som fan:

Billarm. Invånarantalet i Moskva pendlar någonstans i krokarna mellan 12-15 miljoner. Vissa säger att det bor så många som 20 miljoner i Moskva. Det är en satans massa folk i alla fall. Många av dessa har bil och alla bilar har larm. En satans massa bilar med andra ord. Alla larm är kassa, jättekänsliga, och går av hela tiden, när som helst på dygnet. Visst, tänker ni, hur känslig är du själv på en skala, om du låter billarm gå dig på nerverna? Lätt för er att säga men när ni legat vaken fem nätter i rad för att nån jävla georgiers sketna Lada står nere på gatan och tjuter så väcks vissa mordiska instinkter till liv, och en röst på Родина (Rodina) känns plötsligt helt rimligt.

Hundar. Eller snarare vildhundar. De är överallt. För det mesta är de rätt harmlösa och söta, streetwise som fasen (såg med egna ögon hur en flock hundar åkte metron fem stationer). Men de skäller ibland också. Och billarmen aktiveras av deras skall. Följdaktligen alltså jävligt irriterande, speciellt om nätterna.

Trafiken. Nu har vi nästan gått över från smågrejer som irriterar till riktigt stora irritationsmoment av typen samhällsproblem. Trafiken är helt sjuk. Det finns visserligen regler för hur man ska köra och var, men folk skiter i det eftersom 100 rubel till en frågvis milisman gör att alla problem med lagen försvinner. Vem har inte åkt taxi med en grävskopa eller en man från Azerbadzjan med bara guldtänder eller en döv kille som inte förstår vad milisen säger när vi alla blir stoppade? Hur som helst så är bilarna överallt, även på trottoarer och gångvägar, och de litar kallt på att du flyttar på dig när de kommer susandes i 50 km/h på gångvägarna. Störst först som det heter. Sjukt irriterande. Sen kan man få stå och vänta i femton minuter på att gå över vägen på vissa ställen, där det inte finns underjordiska övergångsställen, eftersom bilströmmen är konstant och aldrig sinande. Folk kör som idioter eftersom de saknar utbildning* och självbevarelsedrift (s.k. självbevarelsebrist (c) E.A.), svävar fram och tillbaka mellan olika körfält, blinkar vänster men svänger höger, backar tillbaka på motorvägen, kör i 150 km/h i innerstan. Tutan är viktigast av allt. Bilbälten finns inte ens i vissa bilar (se tidigare inlägg om den ryska fatalismen). Det sägs att om man vill bli långlivad i Ryssland så ska man hålla sig till två regler 1) Tjänstgör inte i armén och 2) byt inte körfält, vilket också förklarar varför medellivslängden i Ryssland för män är lägre än pensionsåldern.

*Även om du kör perfekt vid uppkörningen kan de ändå neka dig körkort eftersom de vill ha mutor för att ge dig det. Därför väljer de flesta att ge mutorna direkt och slippa uppkörningen. De här hemma som säger att man "köper" sitt körkort på körskolan har ingen aning om vad de snackar om.

Snuten. Eller milisen. Det var värre förut, men de kan begära att få kolla dina papper (pass, visum, registrering) när som helst. Även om allt är helt rätt kan de ställa till med trubbel, ingenting som ca. två-trehundra rubel inte fixar men ändock: irriterande. Generellt sett är det väl jobbigare om du är georgier eller tjetjen. Sen är det i och för sig lite irriterande när de tar ditt pass, studerar det länge med en överdrivet skeptisk min och sen säger: Aha, Schweiz. Där har ni fina berg och god choklad. Jävla idioter. Jag är numera så trött på det att jag bara säger ja, Alperna är fina så här års.

Tanter. Gamla gubbar. Sovjet-besserwissrar. Jävligt irriterande. Råkade mest ut för dem när jag bodde på universitetet. Ska alltid lägga näsan i blöt, konstant säga till dig vad du får och inte får göra, vem du absolut INTE får ta med in på rummet, och när du ska vara hemma om kvällarna. Ok, jag är snart 23, ge fan i vad jag gör liksom. Jag betalar hyra, det är det enda ni ska bry er om. Va jobbigt det måste vara för dem som är runt 30, 40. De får ju höra samma gamla gnäll. Tänk när hela landet var som på universitetet... Då förstår man plötsligt hur det måste ha varit att leva i Sovjet. Nåja, egentligen är det väl mindre irriterande eftersom de här gubbarna och gummorna snart kommer kila vidare och ersättas av nästa generation som är lite mer продвинутый.

Kommer nog inte på mer irriterande grejer... Gör jag det så skriver jag in det.

Annars är det hur soft som helst i Moskva.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home