Monday, March 27, 2006

Комсомольская правда объявляет

Tidningen Комсомольская правда (Komsomolskaja Pravda, 26/3 2006) tycker till angående den senaste tidens spektakulära val i Minsk häromveckan. En ganska väntad läsning men icke desto mindre roande. Jag hade tidigare i veckan roat mig med att gissa mig till vad Putins favorittidning skulle skriva i ämnet. Det visade sig att jag hade rätt, men tidskriften ifråga överträffade mina förväntningar och publicerade en artikel som inte bara var övertydlig i sin "Moskva och Minsk mot rös"-propaganda utan så till den grad övertydlig att t.o.m. ett oligarkbarn från MGIMO hade genomskådat detta fullkomliga ordbajs.

Enligt KP bestod den protesterande oppositionen i Minsk uteslutande av uttråkade, skolkande ungdomar, vars närvaro på Oktobertorget enligt vitryska myndigheter var lika med terrorism. Eftersom de är terrorister måste alla deras handlingar fördömas, menar KP. KP är också noga med att poängtera att de, efter att demonstranterna körts bort från torget, hittat porrtidningar och sprit i de kvarvarande tälten. Därmed bekräftar KP det som alla redan misstänkte: att den vitryska oppositionen endast är en samling sexmissbrukande fyllbultar!

I en liten faktaruta i samma artikel påpekar KP att om rollerna varit ombytta och Aleksandr Kozulin eller Aljaksandr Milinkevitj (oppositionsledarna) fått det procenttal av rösterna som Lukasjenko fick (runt 80 procent) hade EU eller USA minsann inte gnällt. KP tycker att västvärlden borde respektera det vitryska folkets val.

KP brann i alla fall ner för inte så länge sen, vi får väl glädjas åt det så länge tills EU och USA har pressat Putin tillräckligt mycket i frågan tills han drar in sitt stöd för Lukasjenko. Lukasjenko, till synes en fanatiker, verkar ju inte bry sig om att han får utstå sanktioner från EU och USA, men om det börjar bli tungt för Putin, dennes närmste vapendragare, som till synes mest är en бизнесмен (business man), kanske han slutar supporta Vitryssland och det kan nog bli tungt för diktatorn där, gissar vi här på Studentens Guide till Moskva.

Eller helt förenklat: Lukasjenko är rädd för Putin = sant + Putins affärer går dåligt p.g.a. press från väst p.g.a. Lukasjenkos tråkiga attityd till fria val = sant = -1 st. dikatator i Vitryssland.

Om Bryssel och Washington bara kunde hålla sig till denna formel skulle hela det här vara löst senast på torsdag tror Studentens Guide till Moskva, och alla skulle kunna slappna av och gå ut och festa på fredagen.

Under tiden kan vi väl vänta oss att se allt färre vitryska ämbetsmän ute i Europa och får själva utstå att vi är portade från Vitryssland. Ja, just det. Vitryssland svarade med att införa samma sanktioner mot EU och USA som dessa infört mot Vitryssland. Det innebär väl att man får vänta sig att bli nekad inresa i Vitryssland och att ens tillgångar i Vitryssland kommer frysas. Åh nej liksom. "Hjälp". Vem behöver Minsk när det finns Moskva?

markusiryssland@spray.se

0 Comments:

Post a Comment

<< Home