Sunday, June 04, 2006

"Женщина за рулем - Это опасно"

För de icke- slaviskt bevandrade så betyder rubriken "En kvinna bakom ratten - Det är farligt". Vodkabägaren har egentligen runnit över för länge sen och det är antagligen på sin plats att säga något om könsrollerna här i Ryssland, lite om manligt, lite om kvinnligt, nu när högsommaren och allt vad det innebär är här.

Läs detta noga, innan ni beblandar er med någon av det motsatta könet här i Moskva. Nedan följer en helt ärlig och uppriktig redogörelse av våra upptäckter hittills på det här området. Ta inte åt dig om du inte är ryss.

En sak i taget. Vi börjar med ryska män. Självklart talar vi i denna artikel i runda slängar om de flesta ryska män och kvinnor, ehuru ett fåtal kanske utgör undantaget som bekräftar regeln. Någon sade en gång på Karma "Man är ju så överlägsen de flesta ryska killar bara för att man duschar". Detta är på gott och ont sant. Ryska killar i största allmänhet förstår inte varför man inte ska lukta svett, det är ju manligt och sådant som kvinnor tänder på, ju. Ryska grabbar har inte hajat varför man ska ha en frisyr. Hålla på med håret är ju sånt som tjejer och педарасты (bögar) håller på med. Otroligt trendigt är att raka skallen men lämna en liten irriterande lugg som hänger ner i pannan, och fan om du ens tänker på att röra den där luggen när den hänger ner i ögonen, då fan är du bög. Kläder och mode är likaså något som tjejer håller på med. Är det inte Adidasträningsoverall med svarta, spetsiga lackskor, ja då är det i alla fall kostym med samma skor som gäller. Det manliga idealet är ju trots allt en man i kostym med en smärt portfölj med obestämt innehåll (fast vi vet säkert att den innehåller ett äpple, en kioskdeckare och en kortlek med strippklubbstema). En rysk man ska som sagt ha ett jobb där det krävs kostym, både byråkrat och businessman är högt rankade mansyrken. Det finns i princip ingen gräns för hur mycket en rysk man kan tjäna om han är framgångsrik, från snorrik till oligark och allt där emellan. En inte så framgångsrik man (Moskva har ju fler inte så framgångsrika män än oligarker om man säger så) kör svarttaxi, jobbar på byggarbetsplatser, är hantverkare eller bara softar och har nåt skumt vid sidan om.

Ryska killar tränar inte speciellt mycket och tänker överhuvudtaget inte så mycket på sin hälsa eller magomfång. De få som tränar spelar fotboll, boxas eller kör maxlyft på gymet. Alla dessa sportformer innebär en massa skrikande, grymtande och flåsande med svettiga hårtussar på redskapen som följd. Maxlyft på gymmet kan i sin tur delas in i följande grenar: biceps och biceps, som är de viktigaste musklerna och som vida överstiger kroppens andra muskler i betydelse, t.ex. benen eller hjärnan, varför många ryska killar ser ut som gorillor och beter sig som sådana också, och dessutom tycker att det är coolt och tror att det ska locka till sig honor.

En viss Timur sade en gång i en taxi på vägen hem, "Феминизм - Ничего хорошего для мужчин нет" (ung. "Feminism för intet gott med sig för män"). Detta stämmer också in på ryska mäns bild av hur en kvinna ska uppföra sig i ett förhållande. Hon ska stanna hemma. Om hon inte stannar hemma så ska hon ha ett jobb som kvinnor klarar av, t.ex. *insert low-pay no-qualifications-needed job here* eller biljettförsäljare i metron.

Detta för oss osökt in på прекрасный пол "det täcka könet" som det ofta kallas här: kvinnofolk.

99 % av de ryska kvinnorna skulle aldrig klara av att försörja sig själva. Den ynka procenten återstående kvinnor som faktiskt klarar det ska visas den allra djupaste respekt, för att som kvinna klara sig själv i det här landet och i den här stan är mycket mycket mycket mucho очень svårt. En kvinna som tjänar bra tjänar runt tusen USD i månaden (skatt dras inte så mycket på det om man säger så). En kvinna som tjänar dåligt drar in femhundra rubel i månaden, inkl. icke-skatter och "avgifter". Ja, ok mutor.

Lösningen på detta problem blir så klart att gifta sig rikt, eller i alla fall gifta sig stabilt, varför många äktenskap inte är grundade på ömsesidig kärlek och respekt utan på kvinnans behov av att ha en försörjare (vad mannens behov är låter vi vara osagt). Mannen är i oroväckande många fall äldre än sin mycket bättre hälft och då snackar vi ett par decennier, minst. När det blir så här händer ofta det ofrånkomliga, kärleken tar överhanden. Kvinnan träffar en annan snubbe vid sidan om som hon tycker om på riktigt (denne kan dock i sin tur ha en fru, det kan bli ganska invecklat i de här släktträden) och mannen å sin sida träffar en annan tjej när han märker att frun tappar intresset. Barn växer upp någonstans däremellan. En riktig rysk kärnfamilj. Mamma, pappa, barn, mammas älskare och pappas älskarinn(-a -or).

Vissa tjejer kan dock göra riktiga kap. En bekants bekant här i Moskva är älskarinna åt en stekare som äger en massa kaféer och krogar. Han öser pengar över henne, hon har hans barn och i gengäld så.... ja. Vad kan mannen vilja ha i gengäld? Gränsen till prostitution är ibland väldigt oklar... Nämnde vi att han var gift redan? Ja, det kanske säger sig självt.

Lite om kvinnorna i största allmänhet; Tjejer och kvinnor i Moskva anstränger sig till det yttersta. De försöker stenhårt. Ibland lyckas det helt otroligt bra, ibland inte så bra, men tjejerna är otroligt upptagna med sitt utseende och gör sitt bästa för att se sympatiska ut, till skillnad från männen. Resultatet blir att den vackraste kvinnan du sett den här veckan går med, motsvarande, veckans missfoster till man med ett finger upp i näsan ända till syncentrum och andra handen med ett stadigt grepp om tjejens rumpa. När du som kille går förbi får du blickar från den här kvinnan som antingen säger "hjälp mig!" eller "jag kanske skulle byta ut honom mot dig". Killens blick kan antingen säga *likgiltighet* (ett framträdande drag hos många ryssar, se föregående blogpost) eller "enda anledningen till att jag uteslutande tränar mina dåligt tatuerade armar på gymet är för att göra slarvsylta av din nuna".

Könsrollerna i Moskva lever kvar från 80-talet. Och då menar vi 1780-talet. Smågrejer som att killar ska bära tjejens väska och shoppingpåse, öppna dörrar som tjejen, även om hon ville, inte skulle få upp för att hennes atrifierade muskler är helt beroende av killens välpumpade dörröppnarbiceps, o.s.v, krymper i betydelse när man kommer till det stora problemet: pengar.
Snubben ska alltid betala. Det spelar ingen roll om du är student och har en knaper CSN-budget att hålla medan tjejen jobbar och har en låg, men ändå stabil inkomst och som ändå är högre än den du själv har. Killar bjuder alltid tjejer på allt. Lite cyniskt kanske man kan tänka att killarna faktiskt fan får betala eftersom de är så sviniga annars, men va fan om man inte är ryss då och annars visar all tillbörlig respekt? Nix pix bubba, du får allt ta och fixa den där notan, även om du så får leva på glasnudlar resten av terminen. Efter ett tag drar man sig för att ta ut tjejen på bio. "Hmm, har jag verkligen råd att betala två biobiljetter....?", tänker man. Efter ytterligare en tid tar man inte ut tjejen alls på saker som kostar. Efter ytterligare en period är man så illa tvungen att ta ut tjejen oavsett man vill eller inte och tar då dessutom automatiskt med i beräkningen att ta hela notan själv. Moskva är som sagt en sjuk stad som har en dålig inverkan på hederliga svenskar.

En spånig och aningen naiv svensk student på besök i Moskva frågade en gång: "Hur är det att träffa ryska tjejer?". Lite cyniskt blev svaret "Dyrt". Detta kan man så klart tolka hur man vill.

Det är kanske en vanlig uppfattning i väst att kvinnor från östblocket, t.ex. Moskva och Ryssland, drömmer om en västerländsk kille som kan ta dem bort från eländet och erbjuda en tryggare tillvaro i väst. Det må väl kanske vara sant i de fattigare regionerna men inte så ofta i Moskva. I själva verket kan det vara så enkelt att många helt enkelt tröttnat på sviniga ryska män som inte visar respekt, inte lyfter ett finger till hjälp hemma och som är dåliga i sängen. Behöver vi nämna killen med fingret i näsan igen? En västerländsk man kommer i alla fall att göra sitt bästa och anstränga sig på samtliga berörda områden, åtminstone i högre utsträckning än ryska män. Det behöver inte alls medföra att flytta västerut. Det kan vara nog så bra i Moskva annars.

Det ryska kvinnoidealet är en mager kvinna i kort kjol på höga klackar med en handväska och shoppingpåse i ena handen och en dyr mobil i den andra, på väg till jobbet i sin Mercedes. Både ryssar och ryskor är väldigt materialistiska men i det långa loppet tar nog tjejerna hem priset på det området. Tjejer som är rika har för det mesta antingen en rik pappa eller en rik man och behöver följdaktligen inte tänka på så mycket annat än att konkurrera ut andra av samma kön i skönhets- och pryltävlingarna som ständigt pågår. Ryska tjejer är otroligt rivaliserande och kommer vara svartsjuka på nästan alla av samma kön. Det är (av flera orsaker) intressant att observera t.ex. ett aerobicspass. För det första är det bara tjejer som går på aerobics, eller motsvarande Friskis och Svettis-pass (man är ju helt hundra procent homosexuell om man som kille skulle gå på något sådant, för det andra tävlar dessa tjejer med varandra. Det handlar inte om gympa utan om vem som kan röra sig sexigast och mest intensivt till musiken. Om en tjej på passet gör större rörelser, då gör tjejen bredvid ännu större. Före dessa pass ska sminket och parfymen på. Det är Darwinism på hög nivå. En gemensam nämnare, för både män och kvinnor, är att hävda sig så mycket som möjligt. Det är inte jante, det är precis tvärtom. Du ska inte tro att du är något för jag vet att jag är bättre.

Michail Fradkov, premiärminister, fick följande fråga på en presskonferens av en journalist i samband med ommöbleringen i regeringen för ett par år sedan: "Varför är det inga kvinnor i regeringen?". Den fete, skallige, kostymklädde Fradkov lutar sig bakåt i stolen med ett belåtet grymtande, gnider sig om magen fundersamt och svarar sen: "Ha! Ja, kvinnor ja... he he he". Alla i salen skrattar lite grann och sen var det slut på den diskussionen.

Kanske ryska män tycker att de har rätt att kräva att kvinnan tar hand om allt hemma när de måste betala allt? Kanske ryska kvinnor tycker att de har rätt att kräva att mannen alltid ska betala när de måste göra allt hemma?

Prostitution är något som är brett accepterat. Många, om inte de flesta genomsnittliga ryska männen, har någon gång haft med en prostituerad kvinna att göra. När detta diskuteras med yngre ryssar, både tjejer och killar, kan de bli förvånade att svenskar tycker det är skamligt, förnedrande och något som bara är för losers, och att man själv aldrig provat. "Va? Var du i Thailand och var aldrig med en prostituerad? Är det nåt fel på dig?".

Feminism, eller ens tanken på att det skulle finnas feminism i Ryssland, är flera ljusår bort.

Jag kanske har helt fel. markusiryssland@spray.se Maila i så fall.

4 Comments:

At 2:43 PM, June 05, 2006, Blogger Erik Johansson said...

Hahaha, mycket skön post! Flyttade till Rostov na Donu i höstas, om än nu tillfälligt i Sverige, och kan känna igen det där. Beskrivningen av den ryska mannens klädstil var ju... точно вообще!

 
At 12:22 PM, August 14, 2006, Blogger beta said...

Intressant som fan.

 
At 2:12 AM, January 19, 2007, Blogger stoli7 said...

Tänk på att medellönen för en rysk kvinna är högre än för en rysk man - och att det finns mer ryska kvinnliga mellanchefer än manliga. Det verkar du inte ha märkt? Du måste ha umgåtts i en konstig krets.

Sverige har stora brister i sin såkallade feministvänliga samhälle - här finns det väldigt få mellanchefer som är kvinnor. Och medellönen för en kvinna är LÄGRE än för en man.

 
At 6:08 AM, January 19, 2007, Blogger Moskoviten said...

Om Sverige har brister i sin så kallade feminstvänliga samhälle, vad har då Ryssland tycker du?

 

Post a Comment

<< Home