Wednesday, October 25, 2006

Bostäder åt alla!

Den här sidan har ju som främsta uppgift att kritisera, dissa och såga Ryssland vid dess håriga fotknölar men nu har något hänt som förtjänar att prisas och hyllas.

I dagens nätupplaga av Взгляд (http://www.vz.ru/top/) skrivs om ett nytt byggprojekt som inom kort kommer att lanseras i Moskva. Byggprojektet är en del av ett större projekt som ska sätta ungdomar i fokus och prioritera deras behov, t.ex. hjälp med att starta egen biznes, kurser i att driva företag, kulturjippon o.s.v. Detta känns ju igen. Man kan säga att detta är Moskvas egna version av Ung08. Det intressanta i det här fallet är att i samband med denna ungdomshjälpande verksamhet ska byggas ett antal hus, i vilka ungdomar kan hyra sina första lägenheter billigt, för max 200 dollar i månaden. Billigt och bra, precis vad som behövs för människor som är på väg att kasta sig ut (eller kastas ut) i vuxenlivet. Betalar och bygger gör staden Moskva.

Det låter ju nästan för bra för att vara sant och som jag brukar säga, i synnerhet när det gäller Moskva, om det verkar var för bra för att vara sant så är det nog det också.

Jag erinrar mig andra byggprojekt som efter grandios planering och storslagna visioner startades upp i Moskva, t.ex. glas-och-stål-kontorsområdet vid Kutuzovskij Prospekt som satte igång för några år sedan med enorma bygganslag från staten, och som syftade till att skapa ett antal supermoderna kontors- och biznesskrapor i området. Märkligt nog tog pengarna slut innan det hann byggas färdigt. De enorma bygganslagen hade på något mystifikt sätt "runnit ut i sanden". Men som vi alla vet existerar ju inte korruption i Ryssland så det kan inte bero på det i alla fall.

Sen har vi ju det här med tak som brukar rasa in med jämna mellanrum och man kan ju tänka sig att om man nu tänker bygga billiga lägenheter för ungdomar så får det ju inte heller kosta för mycket. Då får man ju helt enkelt spara in på det som inte är absolut nödvändigt, t.ex. väggar, bärande takbjälkar, stabil husgrund och sådant där.

Jag skulle i alla fall inte vilja flytta in i ett hus där jag visste att myndigheterna hade snikat på bygget. Jag skulle nog vänta ett tag och se vad som händer, typ som med Lappkärrsberget. Nu kan man t.ex. nog ändå konstatera att det går att hyfsat riskfritt flytta in på Lappis.

Ansvarig byråkrat för detta nätta projekt, Oleg Pilschikov, kunde inte heller komma med några konkreta svar när exakt bygget kommer startas. Även detta är ett ganska förutsägbart moment. Stämplar försvinner ju. Så är det bara. Och då går det ju inte heller att bygga va. Sånt är livet.

Sedan har det överhuvudtaget inte sagts något om var dessa hus kommer stå. Moskva är ju ganska stort. Med tanke på att det är lågpris-snikbyggen vi snackar om kan vi nog räkna med, om bygget nu blir verklighet vill säga (hahahahaHA!), att det kommer vara в жопе (åt helvete helt enkelt).

Oops, jag råkade visst kritisera, dissa och såga vid de håriga fotknölarna igen.

6 Comments:

At 6:59 AM, October 26, 2006, Blogger Moskoviten said...

Ты идиот.

 
At 9:28 AM, October 28, 2006, Blogger Moskoviten said...

Ты все еще идиот.

 
At 2:54 AM, October 29, 2006, Blogger Moskoviten said...

Fast en nagel i ögat kliar ju mer än en vagel. Precis som georgierna i ryssarnas ögon... En vagel i ryssarnas ögon i det här fallet torde vara ukrainarna. Och nageln är georgierna. Sen har vi gruset i ryssarnas ögon som är tjetjenerna. Listan kan faktiskt göras ganska lång med grejer i ryssarnas ögon.

P.s. "ööööööö" som har kommenterat lite här och där på min blogg på sista tiden är en s.k. varig böld i mitt öga. Jag önskar jag slapp honom men vissa ryssar är som iglar med sina dummar ideer - som vanligt är allt en stor konspiration mot hederliga ryssar och allt är jänkarnas fel. D.s.

 
At 1:43 AM, October 30, 2006, Blogger Moskoviten said...

Lätt, jag mailar över.

ÖÖÖÖÖÖÖÖÖ är PRECIS lika nyanserad som namnet antyder, och hans nyansrikedom yttrar sig i sällan skådade paranoida poster av den obegåvade typen på denna blog. Det är inte samma som Karidola. Tror jag.

Xaxaxaxa är typ en harkling. Eftersom ryssar har stora svårigheter att uttala konsonanten "h" - det blir "sch" som i schack eller "skön snubbe" - blir det schaschascha när de ska skriva ut hahahaha, d.v.s. asgarv, fast i det här fallet blir det en asharkling.

ÖÖÖÖÖÖÖ ska dock inte blandas ihop med en skön snubbe.

 
At 7:52 AM, October 30, 2006, Blogger Moskoviten said...

Gör du det. Har du hört talas om yttrandefrihetsgrundlagen? Tryckfrihetsförordningen? Att jag tycker du är en idiot, kanske den största idiot jag råkat på i år (och det säger en del), är inte hets mot folkgrupp, hur mycket du än vill att det ska vara det.

När du ändå skriver till Säpo, passa på att nämna ditt förslag att atombomba allt. Jag är säker på att de då läser ditt brev en extra gång innan de kastar det i papperskorgen och går på lunch.

Posta förresten gärna fler kommentarer här på bloggen, jag blir alltid så fnissig och på gott humör av dina inlägg. Vad blir det härnäst? "I Moskva finns ingen korruption" eller "I Ryssland finns ingen fascism men det gör det i Sverige"? Xaaaaaaxaxaxa!

Да ты даешь!

 
At 4:59 AM, November 01, 2006, Blogger karidola said...

Все заявления правительства о доступном жилье - полная химера, также как и о программе поддержки материнства и т.п. враньё в преддверии выборов. Подобное уже было в начале 80-х, и в конце 90-х, - и всё с треском провалилось, так что Ёша "ÖÖÖÖ" прав по существу, невзирая на граничащую с цинизмом ехидность формы. Мне кажется, ты его не вполне верно понимаешь. Просто он ни на грош ни верит ни правительству этой страны, ни возможности каких-либо положительных перемен, я, кстати, тоже.

Ещё в прошлом году в Guran i Moskva читала, что он за квартиру платит 750 не то долларов, не то евро; так с какого же перепугу кто-то станет сдавать жильё дешевле, раз можно сдать за такую сумму?
на сегоднчшний день из трёх покупаемых квартир две берутся не для жилья, а в качестве помещения капитала, ибо курс долара и евро в России устанавливается не экономически, а политически. Знакомая купила квартиру по ипотеке, в этом месяце - 3900 долларов за квадратный метр, это вторичка, т.е. дом, построенный в 50-х годах, а в первичке может быть и 5, и 6 тысяч. Выплачивать будет 15 лет. Зарплата у неё 1500 долларов, 90000 баксов внесла - продала квартиру в Уфе. Но у 70% населения доход - 220-250 доллларов, короче - нереально всё это.

Завтра начинается мой Путь к Цели, выезжаю в Венгрию, там у знакомых прокантуюсь месяцев шесть, пока сделают нормальные документы, - и в Швецию. Бидраги от государства мне нафиг не нужны, просто всегда хотела там жить, и чтобы у меня и моих детей было гражданство, за которое не стыдно. Россия же неизбежно погибнет и будет разделена в ходе предстоящей войны.

 

Post a Comment

<< Home